Qigong

Wat is Qigong?

Qigong, ook bekend als chi gung of chi kung, is een zachte oefening gericht op betere gezondheid en vermindering van stress. De bewegingen worden steeds herhaald en dit herhalen strekt en sterkt de spieren, verbetert de bloeddoorstroming en het lymfesysteem, opent de gewrichten, en verhoogt het bewust-zijn van het lichaam.

De effectiviteit van qigong is in China bewezen door zijn heilzaam effect op de gezondheid van miljoenen mensen over duizenden jaren. Wetenschappelijke studies bevestigen dit met klinisch onderzoek. Bij het leren van de oefeningen ligt in eerste instantie de nadruk op externe bewegingen. Deze hebben echter een diepgaand effect op de interne organen en de processen in het lichaam. Hiermee onderscheiden deze oefeningen zich van vele andere vormen van lichaamsbeweging in het westen. Vele fysieke problemen zijn, ten minste gedeeltelijk, te wijten aan, of verergerd door, mentale of emotionele stress.

Voor de meeste mensen zijn de duidelijkste voordelen van deze oefeningen meer fysieke ontspanning en meer innerlijke rust waardoor men zich lichamelijk en mentaal beter gaat voelen. Door het doen van qigong wordt men zich meer bewust van de energie in het lichaam en de energie van gedachten en emoties. Dit kan leiden tot nog diepere bewustwording van zichzelf. Qigong wordt beoefend door mensen van alle spirituele en religieuze overtuigingen.